en / nl

RVS Motoren EHEDG

Elektromotoren of beter aandrijftechniek in de voedselindustrie

In de voedselindustrie worden vele elektromotoren toegepast. Aan de aandrijftechniek worden in deze branche steeds hogere eisen gesteld. Was vroeger een onbeschermd aluminium motortje nog voldoende. Tegenwoordig gaat men veel verder. De aandrijftechniek in de voedselindustrie heeft ontwikkelingen doorgemaakt. Denk hierbij aan RVS motoren en EHEDG richtlijnen.

Laten we bij het begin beginnen.

Hoe zijn de productiezones in de voedselindustrie ingedeeld. Welke consequenties heeft dit voor de elektromotoren en overige aandrijftechniek.

Lage Gevaren  Zone

In deze productie zone kunnen de levensmiddelen niet meer in contact komen met machinedelen zoals aandrijftechniek. Simpelweg gezegd, de levensmiddelen zijn verpakt. Lage Gevaren Zones veroorzaken in de regel geen dreiging voor contaminatie van grondstoffen of producten die gereed zijn. In deze zone is de noodzaak van hygiënisch ontwerp gering. In de regel kunnen normale aluminium of stalen aandrijvingen worden ingezet. Eventueel met een speciale coating echter wel in beschermingsklasse IP65 zodat ze gereinigd kunnen worden.  

Elektromotoren

Medium Gevaren Zone

In deze productie zone kunnen de levensmiddelen in contact komen met de machinedelen bijvoorbeeld elektromotoren. De levensmiddelen kunnen echter niet terugkomen in het productieproces. Er bestaat in deze zone enig risico voor contaminatie van grondstoffen of producten die gereed zijn. Ook kruis contaminatie behoort tot de mogelijkheden. In deze zone worden gereinigde grondstoffen of ingrediënten verwerkt of verpakt. In deze zone dienen we rekening te houden met hygiënisch ontwerp van de installatie. Dit kan eventueel hygiënisch design volgens EHEDG richtlijnen zijn indien er hoge eisen gesteld worden. De RVS motoren kunnen in beschermingsklasse IP66K of IP69K uitgevoerd worden zodat ze met hoge druk gereinigd kunnen worden. Waar geen kans op beschadiging aanwezig is zouden de elektromotoren ook in geanodiseerd aluminium uitgevoerd kunnen worden.

RVS Motoren

Hoge Gevaren Zone

In de Hoge Gevaren Zone bestaat een hoog risico voor contaminatie risico van grondstoffen of van producten die gereed zijn. De grondstoffen en producten staan namelijk in direct contact met de machine onderdelen. De machinecomponenten dienen volgens EHEDG richtlijnen ontworpen te zijn. Elektromotoren zijn uitgevoerd volgens beschermingsklasse IP66K of IP69K zodat er met hoge druk en heet water gereinigd kan worden. Diverse reinigingsmiddelen worden toegevoegd. RVS motoren zijn hier op zijn plaats. 

EHEDG

 

Het juiste ontwerp voor de aandrijftechniek.

VHE is uw juiste partner om naar het juiste ontwerp voor de aandrijftechniek te kijken. Wij werken al meer dan 60 jaar zeer nauw samen met Georgii Kobold. Een gerenommeerde specialist in het ontwikkelen en fabriceren van elektromotoren voor de Food industrie.

Desgevraagd nemen wij u mee aan de hand voor de bepaling en realisering van de juiste aandrijftechniek. We starten met het bepalen van de juiste koppels, toerentallen en vermogens. Middels de door u verkregen gegevens berekenen wij deze benodigde grootheden. Deze gegevens worden onze leidraad voor de verdere stappen in het bepalen van de juiste aandrijving.

Voor aandrijvingen in de Lage Gevaren Zone gaan we uit van onze standaard motoren series. Voor de Medium en Hoge Gevaren Zone gaan we een stap verder. Door het gebruik van RVS wordt de hele warmtehuishouding in de elektromotor anders. Zodoende hebben wij aandacht voor de isolatieklasse van de gebruikte koperdraad, de wikkelingen, het benodigde stator en rotor blikpakket, lagers en bijbehorende smering, afdichtingen, bekabeling en reinigingsmiddelen. Desgewenst gaan we uit van een maximale buitenhuis temperatuur aan de motor van 60º Celcius. Voor de buitenkant geldt extra aandacht voor de oppervlaktebehandeling. Zodat er zich geen levensmiddelresten kunnen vastzetten op het huis. RVS motoren vragen een andere benadering.

 

 

Natuurlijk kunnen alle motoren voorzien worden van transmissies. Voor de servomotoren, synchroon of asynchroon, zijn planetaire vertragingen en magnetische vertragingen leverbaar in EHEDG design.

EHEDG

EHEDG

 

De European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) is in 1989 opgericht als een non-profit consortium van fabrikanten van apparatuur, voedselproducenten, leveranciers aan de voedingsmiddelenindustrie, onderzoeksinstituten en universiteiten, volksgezondheidsinstanties en overheidsorganisaties.

Het hoofddoel van EHEDG is de promotie van veilig voedsel door verbetering van hygiënische engineering en ontwerp in alle aspecten van de voedselproductie.

EHEDG ondersteunt actief de Europese wetgeving, die vereist dat de verwerking, bereiding en verpakking van voedsel hygiënisch gebeurt met behulp van hygiënische machines en in hygiënische gebouwen volgens de richtlijn voedselhygiëne, de machinerichtlijn en de richtlijn voedselcontactmaterialen (zie EG-richtlijn 2006/42 / EG voor machines, EN 1672-2 en EN ISO 14159 inzake hygiëne-eisen voor het ontwerp van machines).

Fabrikanten van apparatuur en gebruikers zijn verantwoordelijk voor de implementatie van deze vereisten en EHEDG biedt hen richtlijnen voor de essentiële hygiënische ontwerpnormen in overeenstemming met nationale en internationale wetgeving.

De EHEDG-missie is gedefinieerd als: "EHEDG maakt veilige voedselproductie mogelijk door begeleiding te bieden als autoriteit op het gebied van hygiënische engineering en ontwerp"

(Bron Nederlandse site EHEDG)

Link naar EHEDG site: 

Hoe verder........

Heeft u vragen of wellicht een toepassing waarover u met ons van gedachte wilt wisselen, laat het ons weten.

Neem contact op of stuur een  Wij helpen u graag verder!