Comakers met een visie

- Nieuws

In het hart van Brainport Eindhoven vinden we VHE Industrial Automation. Een bedrijf dat al decennialang aandrijf- en besturingstechnische vraagstukken oplost voor zijn klanten. En of het nu gaat om kleine start-ups of grote multinationals: VHE gaat voor langdurige partnerships en co-creatie.

We zitten aan tafel bij Joop Essing, sinds een jaar aan de slag bij VHE als Managing Director, en Mark Admiraal, Account Manager met 22 jaar VHE-ervaring. Beiden praten even gedreven over hun vak, VHE, de markt en de toekomst. Joop: “Toen ik hier vorig jaar startte, trof ik een prachtig bedrijf aan dat staat als een huis. VHE maakt zeer goede producten, heeft fantastische klanten en een team van zeer gecommitteerde medewerkers. Onze kracht ligt bij onze kennis. Hiermee kunnen we klanten verder helpen, suggesties doen en verbeteringen aandragen. De afgelopen jaren hebben we ons steeds verder van build-toprint naar white box-leverancier ontwikkeld. Dat willen we nog verder uitbouwen. Daar ligt voor ons de toekomst.”

Joop Essing & Mark Admiraal

 

Tweede vestiging gericht op lean

productie

Onder leiding van Joop groeide het team het afgelopen jaar van ongeveer 90 naar 170 medewerkers. Er werd een tweede vestiging in Veldhoven geopend, gericht op lean productie. Joop legt uit: “Naast de ontwerp-  en engineeringsafdeling doen we ook realisatie en assemblage. Dit repeterend werk kon efficiënter. De nieuwe locatie in Veldhoven hebben we helemaal lean ingericht. De werkwijze is zodanig dat we zo min mogelijk verlies hebben. De monteurs werken op een vaste plek en de besturingskast schuift van werkstation naar werkstation. Deze uitbreiding geeft ons de mogelijkheid om snel te produceren tegen lagere kosten en met een hogere kwaliteit. Erg belangrijk in deze snel veranderende markt. We zijn nog maar een paar maanden bezig en kunnen nog stappen zetten; verder leren en wennen aan de werkwijze. Maar de resultaten verrassen ons nu al.”

‘Transparantie in ons proces is belangrijk. Op deze manier kunnen we fouten elimineren.’

 

Innovatie vraagt om snelheid

Tegelijkertijd werken de engineers op het hoofdkantoor in Eindhoven aan slimme automatiseringsoplossingen voor de industrie. Transparantie, samenwerking en vertrouwen spelen daarbij een belangrijke rol, vertelt Mark. “We werken samen met de klant aan de beste oplossingen. Doordat we voor veel klanten al heel lang werken, is er vertrouwen over en weer. We krijgen de vrijheid en als we suggesties doen voor verbeteringen, dan wordt daarnaar geluisterd. Veel engineers werken voor korte of langere tijd bij de klant  op locatie.” Om de kwaliteit te borgen werkt VHE met een systeem waarbij iedere stap in het productieproces digitaal wordt vastgelegd. Wie werkt er aan het product, hoe lang en zijn er bijzonderheden? Iedere productstap is terug te vinden in het track & trace-systeem van de productie. Alles wordt bovendien zorgvuldig getest. “Transparantie in ons proces is belangrijk. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten. Op deze manier kunnen we fouten elimineren.”

 

Beloftes waarmaken door samenwerking

Joop: “Samenwerken in de keten speelt ook een grote rol. Je kunt niet zonder elkaar als je kwaliteit wilt leveren, lean en snel. Alleen samen met partners kunnen we de beloftes aan onze klanten waarmaken. Kijk bijvoorbeeld naar de samenwerking met itsme. Die gaat al vele jaren terug. itsme doet veel meer dan alleen de juiste materialen leveren op het juiste tijdstip. Ze geven advies, bijvoorbeeld bij de inrichting van onze nieuwe lean productielocatie. We zitten met hen ook samen bij onze klant om tafel om te zorgen dat de hele keten efficiënt samenwerkt. Een goed voorbeeld van zo’n klant is Heliox, het bedrijf dat systemen voor elektrische stadsbussen levert. Die samenwerking tussen ons drieën gaat ver en is zeer succesvol.”

 

Het snelle werk voor ASML

Een andere belofte van VHE is ‘we doen wat we beloven en zijn flexibel’. Hoe uit zich dat in de praktijk? Mark geeft het voorbeeld van de Fastlane voor ASML. Deze werkt als volgt: ASML belt of mailt met een vraag. VHE gaat direct uitzoeken wat de mogelijkheden en levertijden zijn. Mark: “VHE was een van de eerste toeleveranciers van ASML. Ik kom er al 22 jaar over de vloer. We leveren losse kabels, kabelbundels, kabelsets en rekken. Het is een beetje een sport geworden om heel snel te reageren, als het kan binnen het uur. Als we om 8 uur ’s morgens een aanvraag binnenkrijgen voor een kabel, dan gaat die vaak dezelfde dag nog de deur uit. Wat we beloven maken we waar. Dus we gaan niet eind van de dag bellen: sorry, hij komt morgen pas.”

 

Kansen pakken

VHE zet de komende jaren in op gezonde groei. Wat betekent dat voor het bedrijf? “We willen niet afhankelijk worden van één klant. Door in de breedte te groeien blijven we een gezond en sterk bedrijf. Dat is voor alle partijen beter. We gaan de lean productie in Veldhoven verbeteren, tot we daar master in zijn. Ook zien we veel mogelijkheden in Duitsland. We kunnen alleen groeien door blijvende samenwerking met onze partners. Deze regio is wat dat betreft een fantastische omgeving om die filosofie toe te passen. Met de contacten die we reeds in Duitsland hebben is dat daar echter ook mogelijk.”

 ‘Door in de breedte te groeien blijven we een gezond en sterk bedrijf.’

Over de relatie met ASML is VHE zeer tevreden. “We hebben een partnership opgebouwd waarbij beide partijen openstaan voor elkaar. Gezien onze geschiedenis samen zie ik daar nog veel meer kansen. Zo willen we ook graag kasten gaan bouwen voor ASML”, zegt Joop. “Samen nieuwe prototypes ontwikkelen. Daar zit onze kennis en expertise en die willen we heel graag voor hen inzetten.”

 

VHE Industrial automation is gespecialiseerd in het oplossen van aandrijf- en besturingstechnische vraagstukken en richt zich vooral op machinebouwprojecten (mechatronica). VHE engineert en bouwt de besturingskant van een machine, waarbij zowel de hardware (besturingskasten, bekabeling) als de software gerealiseerd wordt. VHE Industrial automation is een comaker. Klanten vragen hulp voor het oplossen van hun aandrijf- en besturingsvraagstukken. VHE realiseert die oplossingen met korte doorlooptijden, hoge precisie en een constante kwaliteit. Mede daardoor kunnen de klanten van VHE voldoen aan de zware uitdagingen van de hedendaagse industriële bedrijfsvoering.

(bron: SIGNAAL 42)