Een halve eeuw vooruitgang en technische innovatie

- Productennieuws

SIEB & MEYER: van start-up, denktank tot technologisch leider

In 50 jaar bedrijfsgeschiedenis groeide SIEB & MEYER AG uit Lüneburg (Duitsland) uit van een micro-onderneming tot een wereldwijd opererende technologische leider voor besturings- en aandrijfelektronica. De geleidelijke ontwikkeling van de innovatieve oplossingen van het bedrijf geeft ook een fascinerend inzicht in de technologische vooruitgang van de afgelopen decennia.

Hamburg in het jaar 1962: de elektrotechnicus Reinhard Sieb en de fysicus Johannes Meyer hebben een visie – ze willen deel uitmaken van de snelle ontwikkeling van industriële elektronica. Samen hebben ze het bedrijf SIEB & MEYER opgericht en beginnen ze met het ontwikkelen van op maat gemaakte elektronische oplossingen in hun werkplaats, bijvoorbeeld een naaldversteleenheid. Een paar jaar en veel slapeloze nachten van puzzelen later hebben de twee oprichters van het bedrijf een klein ontwikkelingsteam samengebracht en de eerste producten gebouwd. Zelfs dan richt het nog steeds kleine technologiebedrijf zich op speciale oplossingen voor complexe toepassingen. Dit wordt gewaardeerd door de klanten – het bedrijf groeit gestaag en het huidige pand wordt te klein. Om deze reden verhuist het bedrijf naar een nieuw pand in 1967. Het nieuwe adres is in Lüneburg “Auf dem Schmaarkamp” – het hoofdkantoor van SIEB & MEYER tot vandaag. 1970, desondanks, wordt de ruimte opnieuw overbevolkt. Een nieuw gebouw lost het probleem op.

Het begin: complexe oplossingen voor industriële automatisering
Kort daarna lanceert SIEB & MEYER de eerste NC-besturing die de basis legt voor een echt succesproduct. Bovendien introduceert het bedrijf de eerste statische frequentieomvormer voor hogesnelheidsspillen en een DC-servoversterker. Voor het eerst konden klanten de complete besturings- en aansturingstechnologie uit één hand aanschaffen. Tot op heden is dit concept succesvol gebleken. Vanuit technologisch oogpunt is het bedrijf sowieso in lijn met de trend. De continu voortschrijdende industriële automatisering wordt gedreven door gelijkstroomservomotoren; servoversterkers ‘made in Lüneburg’ zijn overeenkomstig veel gevraagd. 1976 SIEB & MEYER introduceert CNC 25.00 – de eerste computerondersteunde numerieke besturing voor PCB-boormachines.

In de loop van de jaren tachtig komen brushless DC servomotoren in de lift. Deze apparaten gebruiken verschillende meetsystemen voor snelheidsfeedback. Dankzij zijn robuuste prestaties en goede resolutie slaagt de resolver ten opzichte van  incrementele en Hall-encoders als standaardoplossing op de Europese markt. Op dit moment is de functionaliteit van elke servoversterker en elke frequentieomvormer gebaseerd op analoge circuittechnologie. Hoewel dit een hoogdynamische technologie is, heeft deze nog steeds een aantal zwakke punten – “temperatuurafwijking”, “integrale niet-lineariteit” en “problemen met parameterinstellingen” zijn termen die vaak worden gehoord in de werkplaats in Lüneburg. Elk apparaat is praktisch uniek vanwege de uitgebreide hardware-instelling. De eerste in bedrijf name, vervanging en service zijn vrij complex.

Continue groei met succesvolle in eigen beheer ontwikkelde producten
1983: SIEB & MEYER lanceert de eerste servoversterkers met superieure AC-technologie. Het bedrijf groeit gestaag en richt zich op flexibiliteit om klantgerichte en toepassingsgerichte oplossingen te realiseren. Het hoofdkantoor in Lüneburg breidt verder uit: in 1982 verhuist het bestuur naar zijn eigen gebouw, in 1985 wordt een nieuw gebouw voor de productie van PCB’s voltooid. Dankzij de hoge mate van interne productie en industriële productieprocessen, kunnen de specialisten in aandrijftechnologie nu complete oplossingen realiseren – van het idee tot de installatie – in nauwe samenwerking met de klant.

In het begin van de jaren negentig komt de evolutie van aandrijftechnologie in de volgende fase. De eerste lineaire motoren zijn in gebruik. Ze vormen nieuwe uitdagingen voor de servoversterkertechnologie vanwege de hoge besturingsdynamiek die nodig is. SIEB & MEYER is een van de pioniers op dit gebied. Omdat de interne ontwikkeling bekend was met problemen zoals het vinden van de commutatiepositie van een lineaire motor, had het dergelijke problemen al opgelost.

1992 de Lüneburg specialisten lanceren een nieuwe servoversterker die technische normen voor concurrenten stelt. Op het gebied van besturingstechnologie voor lineaire motoren is dit tot op de dag van vandaag niet veranderd. Eind jaren ’90 ontwikkelt het bedrijf de CNC-61 serie, de eerste vrij programmeerbare single-axis CNC, en bouwt frequentieomvormers met een gecontroleerd uitgangsfilter voor de laagste motorverwarming vanwege sinusvormige uitgangsstromen en -spanningen.

 

Geavanceerde software voor nieuwe productconcepten
Aan het begin van het nieuwe millennium vindt digitalisering zijn weg naar de circuittechnologie. Aanvankelijk wordt het met tegenzin gebruikt in de parameterinstelling. Maar al snel maakt de snelle toename van de verwerkingssnelheid complete digitale besturingsstructuren mogelijk. Digitale communicatie via veldbus- en aandrijfbussystemen komt de wereld van de aandrijfversterkers binnen. Continu zijn nieuwe schijf- en besturingsfuncties geïntegreerd – tot bijna gratis parametrering van alle beschikbare digitale waarden. Daarom worden verschillen in hardware minder belangrijk. Eén apparaat kan voor verschillende toepassingsgebieden worden gebruikt en de voorheen afzonderlijke producten, servoversterker en frequentieomvormer, worden samengevoegd tot een gemeenschappelijk hardwareplatform. De software maakt het verschil: het past het apparaat aan de specifieke vereisten aan en voorziet het voor zijn toekomstige toepassing. Vanwege de toenemende computercapaciteit kan de wereld van de aandrijftechnologie nu verschillende motortypes gebruiken en verschillende meetsystemen evalueren. Bovendien, stelt het drive-versterkers in staat om complexe besturingstaken uit te voeren tot complete motion control-oplossingen. En dat is niet alles: ondertussen zijn webserver, database of veiligheidsfunctie standaardfuncties geworden.

De weg vrijmaken voor Industrie 4.0
Vanaf 2010 komt het sleutelwoord Industrie 4.0 vaak naar voren – de vierde industriële revolutie. Het doel: een slimme fabriek met een intelligent, onderling verbonden en efficiënt productieproces. Vanwege de snel toegenomen vraag naar rationalisatie en automatisering voor moderne productiemachines en -systemen, zijn de vereisten voor efficiënte servoversterkers ook aanzienlijk veranderd. De trend is om steeds meer functies te integreren.
SIEB & MEYER volgt deze trend en heeft SD3 ontwikkeld, een speciale oplossing voor complexe aandrijftaken zoals hoogdynamische positioneringstoepassingen of schroef- en perstoepassingen door servomotoren. Naast een open systeemarchitectuur die vrijwel alle controle-, aanstuur- en visualisatietaken kan uitvoeren, profiteren SD3-gebruikers van een breed scala aan extra services met een hoge toegevoegde waarde. De klant kan de open softwarearchitectuur en de uitgebreide functiebibliotheken gebruiken om toepassingsoplossingen voor zijn kerngebied zelf te programmeren, b.v. in C / C +++ en zo zijn knowhow beschermen. De ondersteuning van een OPC UA-gebaseerde communicatie vormt de basis voor Industry 4.0.

Een klassieker opnieuw uitgevondenOverigens is SD3 een verdere ontwikkeling van de servoversterkerreeks CNC-61 uit de jaren 90 – dus de zaken zijn rond. Een andere klassieker uit het SIEB & MEYER-assortiment is ook nog steeds actueel: de ontwikkeling van CNC-besturingen gaat door evenals hun succesverhaal. De business unit “CNC-besturingselementen voor PCB-verwerking” presenteerde bijvoorbeeld met succes de nieuwe CNC-besturingsgeneratie CNC 95.00 op de vakbeurs HKPCA 2017 in China. Goed beproefde technologie wordt niet zo snel oud – vooral wanneer deze zichzelf blijft heruitvinden, zoals het geval is bij SIEB & MEYER.

VHE vertegenwoordigt SIEB & MEYER sinds 1985, Link naar Customized Drive Design