SD2B – Een compacte specialist

- Productennieuws

Één frequentie omvormer, twee ontwerpen

De compacte frequentieomvormer SD2B van SIEB & MEYER is met name geschikt voor kleine CAD / CAM-routeringsmachines die bijvoorbeeld in tandtechnische laboratoria worden gebruikt, voor het maken van juwelen of voor graveerwerk, en voor het produceren van reclameweergaven. Naast het klassieke ontwerp is het nieuwe SD2B plus-ontwerp met extra functies en een IP20-behuizing nu beschikbaar. Beide ontwerpen vallen op door hun compacte ontwerp en om de motorverwarming zelfs bij maximaal vermogen zo laag mogelijk te houden. Dit is vooral gunstig voor de gevoelige lagers van de spillen, maar ook voor de kwaliteit van de bewerking.

 

Krachtig, compact en beperkt tot het essentiële – dit is de frequentieomvormer SD2B van SIEB & MEYER. Dit apparaat maakt de sensorloze werking van synchrone en asynchrone motoren met een snelheid tot 120.000 rpm mogelijk. “De ‘klassieke’ IP00-versie van SD2B wordt geleverd met het ruimtebesparende ontwerp van een enkele printplaat die snel en eenvoudig in de constructie van de klant wordt ingebouwd, wat een belangrijk voordeel is voor veel gebruikers,” legt Torsten Blankenburg, CTO bij SIEB & MEYER AG, uit . “De reden: Laagspanningsspindels worden vaak geïnstalleerd in zeer compacte machines, waardoor het beschikbare volume voor ingebouwde elektronische componenten vrij klein is.”

Gemakkelijke parameterinstelling en aansluitingen

Het parametreren van het apparaat is ook heel eenvoudig: met behulp van de software drivemaster2 kan de gebruiker parametersets maken voor asynchrone motoren via V / f-karakteristiek en voor synchrone motoren via basisgegevens uit het gegevensblad van de motor. Als een optie biedt SIEB & MEYER een apparaatversie met USB-interface voor parametrering.

De apparaten van de serie SD2B worden geleverd met alle interfaces die nodig zijn voor de verbinding met een hoger geplaatste besturing, zoals analoge referentiesignalen (+/- 10 V), digitale I / O’s, RS232 en CAN-bus. Een laagspanningsvoedingseenheid met een breed vermogensbereik tussen 24 V en 80 V wordt gebruikt om de voeding te leveren. Dit maakt optimale aanpassing aan de voedingsspanning van de machine en de specifieke nominale spanning van de motor mogelijk. In veel gevallen zijn geschikte spanningen beschikbaar in de machine (bijvoorbeeld 24 V, 48 V), wat het integreren van de aandrijfversterker zeer gemakkelijk en kostenefficiënt maakt.

Verdere ontwikkeling van een klassieker: SD2B plus

SD2B plus is een geavanceerde versie van de bestaande versie. Dit apparaat maakt controle mogelijk met sensoren op basis van TTL-encoders om snelheidsgeregelde en koppelgeregelde motorwerking mogelijk te maken; zelfs vanaf snelheid nul. Naast de TTL-encoder-ingangen en -uitgangen biedt het nieuwe ontwerp vijf digitale ingangen en vijf digitale uitgangen, evenals een USB-interface voor eenvoudige parametrering als standaard. “De feedback van onze klanten op SD2B was en is nog steeds erg goed”, zegt Torsten Blankenburg. “Verdere discussies hebben echter duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan extra functies, afhankelijk van de specifieke toepassing.”

Op het gebied van optische systeemtoepassingen bijvoorbeeld, vroegen gebruikers om meerdere hogesnelheidsmotoren met hoeksynchronisme via master / slave-verbinding te bedienen. SD2B plus kan dat; afhankelijk van de motor- en encodergegevens synchroniseert het apparaat binnen een nauwkeurigheid van enkele graden motoren tot snelheden van 120.000 rpm. De robuuste snelheidsregeling kan ook hoge massatraagheidsverhoudingen van maximaal 1: 100 tussen motor en gereedschap aan. Al deze voordelen zijn niet alleen van toepassing op optische systemen – als prettig bijeffect ondersteunt de SD2B plus ook sensorgestuurde bediening van gereedschapsmachines.

Meer veiligheid en een interne logica-voorziening

Het klassieke toepassingsgebied voor SD2B zijn werktuigmachines voor microverwerking. Omdat veiligheidstechnologie een steeds belangrijkere rol speelt, zelfs voor de werking van dergelijke kleine machines, biedt SD2B plus standaard de veiligheidsfunctie STO. Deze functie zorgt ervoor dat de motor geen koppelvormende energie kan genereren, wat onbedoelde startups voorkomt. “Op deze manier kan de machinefabrikant tegen steeds lagere kosten voldoen aan de toenemende eisen op het gebied van machineveiligheid”, benadrukt Torsten Blankenburg. “We volgen de ontwikkeling naar meer operationele veiligheid van machines in veel industriesectoren, daarom hebben we belangrijke veiligheidsfuncties in onze apparaten geïntegreerd.”

SD2B plus wordt bovendien geleverd met een interne logica voeding, waardoor de externe 24 VDC-voeding overbodig wordt. Speciaal voor meerassige toepassingen maakt de gelijkstroomvoedingsspanning het gebruik van één centrale voedingseenheid mogelijk, waardoor de bedrading en daarmee de kosten van het complete systeem worden verminderd.

Een IP20-behuizing voor de installatie van schakelkasten

Een verschil met de bestaande module is meteen duidelijk, want SD2B plus heeft een IP20-behuizing. “De open constructie van SD2B is vooral gunstig voor machines met kleine installatieruimten”, legt Torsten Blankenburg uit. “Klanten wisselden vaak van kastinstallatie, vaak willen ze ingesloten elektronische componenten, met SD2B plus kunnen we aan deze vraag voldoen.” Zelfs met de behuizing is het apparaat nog steeds compact: dankzij de gereduceerde constructiehoogte van slechts 25 mm is de benodigde installatieruimte voor de frequentie omvormer nog steeds vrij klein.

Andere afmetingen van de behuizing zijn ook mogelijk: in het algemeen dienen de serietoestellen van SIEB & MEYER als een basisconcept voor oplossingen op maat. SD2B plus laat bijvoorbeeld wijzigingen toe met betrekking tot prestaties en installatieruimte. “Het apparaat biedt een basis voor alle hogesnelheidstoepassingen met laagspanningsmotoren en we kunnen het aanpassen aan verschillende prestatie- of constructievereisten”, besluit Torsten Blankenburg.